Finn riktig belysning

Belysningen i boligen din er noe av det viktigste for å få den stemningen du ønsker. Riktig belysning kan avgjøre hvor mye tid du bruker i rommet, og ikke minst at det tilfredsstiller alle dine bruksområder. Vi guider deg gjennom alt du må tenke på for å få det beste resultatet. 

Planlegg din belysning

Det er mye som skal klaffe når det kommer til belysning. God planlegging er derfor helt essensielt for å få det beste resultatet. Vi anbefaler alle våre kunder å ta en befaring, for å sikre at du får det beste resultatet når arbeidet er gjort. 

I løpet av befaringen vil vi veilede deg, slik at du vet at du får en optimal belysningsplan. 

Noen av spørsmålene vi vil stille er disse:

  1. Hva er hensikten med belysningen? 
  2. Hvor skal møblene stå? 
  3. Hvordan kan vi redusere energiforbruket? 
  4. Hvordan skal du styre belysningen? 

1. Hva er hensikten med belysningen?  

Er belysningen ment for atmosfære, funksjonalitet eller begge deler? Ulike typer belysning tjener forskjellige formål, så det er viktig å få tilpasset dette etter ditt behov. 

I en stue vil det for eksempel være naturlig å ha ulike soner – for eksempel en lyssone for TV-området, og en egen sone for sofagruppen. Det er viktig å huske på alle rommets funksjoner, og utarbeide en belysningsplan utfra dette.  

Foto: SG Armaturen AS. Stue med gode løsninger for belysning
Foto: SG Armaturen AS. Stue med gode løsninger for belysning
Bilder: SG Armaturen AS

2. Hvor skal møblene stå?  

Størrelsen og utformingen av rommet har en betydelig rolle i valg av type og plassering av belysningsarmaturer. Et større rom kan eksempelvis kreve flere lyskilder for å lyse opp rommet tilstrekkelig. 

Hvert rom har selvfølgelig også møbler, og det er viktig å ta med det i planleggingen. Beskriv hvordan rommet er, størrelsen og hvilke møbler som skal være der. 

På et kontor er det for eksempel viktig for elektrikerne å vite hvor arbeidsområdet er, slik at det er god nok belysning og nok stikkontakter til din bruk. Slike ting er dyrere å endre i ettertid, og hvis du vet hvor lyspunktene bør være er jobben enklere å utføre.  

Foto: SG Armaturen AS. Stue med gode løsninger for belysning
Foto: SG Armaturen AS. Hjørne med gode løsninger for belysning
Bilder: SG Armaturen AS

3. Hvordan kan vi redusere energiforbruket?  

Vi er alle opptatte av å redusere strømregningen, og her er energieffektiv belysning et viktig område å ta for seg. Det kan resultere i lavere strømregning og mindre miljøpåvirkning.  

Et av de vanligste tiltakene er å gå for LED-pærer. De bruker betydelig mindre energi enn tradisjonelle glødepærer, og har samtidig lengre levetid. 

LED-striper er en annen variant av dette, som gir svært behagelig lys i ønsket fargetemperatur. Samtidig kan det fremheve detaljer og skape en lun stemning i rommet.  

Les også: Hvordan spare strøm i hverdagen? 

Foto: SG Armaturen AS. Garderobe med gode løsninger for belysning
Foto: SG Armaturen AS. Entré med gode løsninger for belysning

4. Hvordan skal du styre belysningen?  

Når du først skal gjøre endringer i belysningen, er det lurt å tenke langsiktig. Hva er vel bedre enn å kunne styre lyset fra mobilen? Det å vite at komforten bare er et trykk unna, gir bedre hverdagsglede for deg som bor der, samtidig som det kan øke verdien ved salg av boligen.

Her er det vitkig om å snakke med elektrikeren om hva som finnes av muligheter, og få presentert de ulike alternativene. 

De fleste produsenter har apper du kan bruke for å styre belysningen, men vi anbefaler også å ha en hovedbryter som lar deg slå av alt lyset etter ønske – for eksempel ved inngangsdøren eller sengen. Da vet du også at du ikke bruker unødvendig strøm.  

Foto: SG Armaturen AS. Stue med gode løsninger for belysning
Utstilling av taklamper i lampebutikken til Valdres Installasjon
Vi har lang erfaring med belysning for bolig- og hyttemarkedet

Send oss en henvendelse

Fyll inn feltene under, så kontakter vi deg i løpet av kort tid.