Elbillading

Ladeboks er det tryggeste og raskeste alternativet for hjemmelading av elbil. 

Elbil blir stadig vanligere i norske hjem. I dag er hele 20 prosent av alle norske personbiler helektriske, og ingenting tyder på at dette vil endre seg. Spesielt på nybilsalget dominerer elbilene. Hvis du selv eier elbil, må også hjemmet ditt tilrettelegge for dette.

Da snakker vi selvsagt om hjemmelading med ladeboks. Fra juli 2022 ble ladeboks også et krav, når du oppretter et nytt ladepunkt for regelmessig lading av bilen din. Det har ikke tilbakevirkende kraft, men det anbefales at du installerer en hjemmeladeboks der du vanligvis lader. Det er det flere grunner til.  

Hva bør du tenke på om du har eller skal anskaffe deg elbillader:

Sikkerhet ved bruk av elbilladere 

Det er flere som fremdeles lader fra stikkontakten. Det betyr at du lader på et anlegg som ikke er egnet for lading, og ikke følger kravene fra DSB. Hvis det dermed oppstår brann, kan det føre til avkorting på forsikringen.  

Vanlige stikkontakter er ikke egnet for belastningen elbillading gir over tid. Det gir større risiko for varmgang i kablene, som igjen resulterer i brannfare. Spesielt skummelt kan det være om du lader om natten, som mange velger å gjøre.  

I tillegg går det mye tregere enn lading med ladeboks. Da kan du også lade elbilen om natten, uten å være bekymret for hvorvidt det kan bryte ut en brann. 

Bruk av smart elbillader 

Markedet for ladeboks til elbil er i dag stort og variert. Du kan få alt fra enkle ladebokser som kun gir strøm til bilen, til smarte energieffektive ladebokser. Sistnevnte er blitt et yndet alternativ fordi det lar deg bestemme hvor mye effekt elbilen din skal få, og lar deg lade når det er mest fornuftig ut fra strømprisene. 

Det er mye å spare både av tid og strøm ved å investere i en smart ladeboks. En smart ladeboks vil raskt betale for seg selv. Dette er fordi den passer på å lade på tider av døgnet hvor prisen er lavest, det kan du spare mye på i disse tider. 

Hvis du i tillegg installerer en smart strømmåler (AMS) vil du kunne tilpasse strømforbruket ytterligere, og gjøre strømsparingen enda mer effektiv. Med AMS vil du alltid ha fulladet bil, selv om du lader til tidene på døgnet der det koster minst.

Smarte ladebokser lar deg som regel også stille inn en tid for når du skal lade. Har du spotpris er det ofte billigere å lade på nattetid, når det er mindre pågang på el-anlegget. Det anbefales også at man sprer strømforbruket utover døgnet, for strømnettets skyld. Det minimerer risikoen for skader og strømbrudd, som vi alle er tjent med. 

Les også: Hvordan spare strøm i hverdagen? 

De nye smarte strømmålerne (AMS) lar deg tilpasse strømforbruket så strømregningen blir lavere!
Elektriker fra Valdres Installasjon arbeider med utendørs elektrisitet

Elbillading på hytta 

Hvis du eier en hytte, følger samme anbefaling som primærboligen. Ta kontakt med elektriker, og få installert en ladeboks. Strømnettet på hytta er ofte mindre robust enn hjemme, og er ikke dimensjonert for apparater som trekker mye strøm. Samtidig kan trafoen være langt unna. Derfor er det ekstra viktig med en ladeboks, sånn at du får mest mulig stabil lading og unngår varmgang.  

Har du planer om å pusse opp hytta? Les også: Oppussing av hytte eller bolig. 

Elektriker fra valdres installasjon arbeider med montering av ladestasjon for Tesla

Ladekapasiteten styres av strømnettet

Det er strømnettet, hovedsikringen og ladestasjonen som avgjør hvor mange kilowatt ladekapasitet du kan ha. Ladekapasiteten styres av strømnettet, som gjerne står i døren på sikringsskapet eller i papirene som er vedlagt. Her vil det stå om du har 230 volts- eller 400 volts-strømnett. 

Eventuelt kan du ringe til nettleverandøren. Med denne informasjonen kan du enkelt gå til anskaffelse av ladeboks.

Vi har lang erfaring med installasjon av elbilladere både på hytte og i privatboliger 

Ta kontakt med oss om du trenger rådgivning.