Sikringsskap

Det er viktig å føle seg trygg i egen bolig, likevel er det mange som glemmer et av de viktigste sikkerhetselementene – nemlig el-sikkerheten.

Når det kommer til bolig vil god el-sikkerhet gi deg ro og oversikt. Disse løsningene er vi Valdres Installasjon eksperter på.  

Trygghet i boligen starter i sikringsskapet  

Sikringsskapet er på mange måter hjertet i det elektriske anlegget. Her finner du, som navnet tilsier, alle sikringene for de elektriske installasjonene. Disse sikringene kontrollerer strømflyten, og skal beskytte ledninger og apparater mot overbelastning og kortslutning.  

I norske hjem finnes det mange gamle sikringsskap. Sikringsskapet blir dessverre ofte blir glemt, frem til et oppussingsprosjekt skal igangsettes. Det er alltid viktig å sørge for at anlegget fungerer som det skal, også utenom oppussing. Ansvaret for det elektriske anlegget hviler på deg som boligeier. 

Er det lenge siden du foretok en elkontroll eller elsjekk? Les også: Sikker bolig og fritidsbolig med elkontroll og elsjekk. 

Hvordan vet man at sikringsskapet er utdatert? 

Først, en liten forklaring på hvordan sikringsskapet er satt opp. Apparater som trekker mye strøm har ofte en egen sikring. Dette er blant annet varmtvannsbereder, stekeovn og vaskemaskin. Mindre apparater kan klare seg på én sikring. 

Videre vil selve kursen beskriver hvordan det elektriske anlegget er inndelt, mens kursen i seg selv beskyttes av en sikring. 

Med et oppdatert sikringsskap skal du kunne unngå overbelastning. Overbelastning skjer som et resultat av at for mye strøm er på samtidig, som da resulterer i at strømmen går. Hvis dette er noe som skjer ofte, er det en indikasjon på at du har et sikringsskap som ikke er beregnet for strømmengden det tilkoblede apparatet bruker.

Noen faretegn kan være:

  • Svidd lukt
  • Rare lyder
  • Varme sikringer
  • Skitt og rot

Når vi skifter ut et gammelt sikringsskap tåler boligen mer bruk av strøm, og har også en jordfeilsbryter som gjør at du unngår jordfeil. Ved bytte av sikringsskap vil du få et skap med automatsikringer, noe som er økonomisk fornuftig da disse sikringene ikke må byttes ut. 

Snittprisen på oppgradering av sirkingsskap ligger på cirka 18 000 kroner, men prisen kan variere ut fra behov. Vi tilbyr oppgradering og vedlikehold av sikringsskapet ditt, og stiller gladelig til en uforpliktende befaring. 

Elektriker fra Valdres Installasjon arbeider med sikkerhet i sikringsskap
Elektriker fra Valdres Installasjon arbeider med sikkerhet i sikringsskap

Skjøteledninger skal ikke brukes permanent  

Kjappe og enkle løsninger kan ofte virke fristende. Dessverre er det gjerne slik at det som er ment å være midlertidig, ofte ender opp med å bli permanent. Det er også tilfellet med skjøteledninger. Vi har nok alle en skjøteledning hjemme, og det er ikke farlig – så lenge de blir brukt på riktig måte.  

Ifølge El-sikkerhetsportalen kobler hele 7 av 10 nordmenn elektriske produkter til brannfarlige skjøteledninger i hjemmet sitt. 

Videre skyldes rundt 20 branner i året feil bruk av skjøteledninger. Så hvilke huskeregler gjelder her?

Huskeregler for skjøteledning

  • Ikke bruk store apparater som TV, varmeovner og hvitevarer med skjøteledning. Produkter som bruker mer enn 1000 watt kan skape stor belastning over tid, og føre til varmgang i kontakt eller støpsel.
  • Sørg for at du har en skjøteledning som passer til utendørs bruk for utearealet.
  • Elbilen skal helst lades med hjemmeladeboks, men ikke under noen omstendighet i skjøteledning.
  • Sørg for at det ikke er mye støv og skitt i støpslene på skjøteledningen.
  • Viktigst av alt: Trenger du flere stikkontakter bør du ta kontakt med oss, slik at vi kan installere stikkontakter som møter ditt behov. Da slipper du å bekymre deg for det som kan være en brannfare.

Sikkerhet i hjemmet

Overvåkningskamera montert av Valdres Installasjon
Elektriker fra Valdres Installasjon arbeider med sikkerhet og montering av brannvarsler

Send oss en henvendelse

Fyll inn feltene under, så kontakter vi deg i løpet av kort tid.